Joan Amades, ja cita en el seu llibre l’Escudella que en el alt Vallès es realitzava la catxaruda que també hi ha qui anomena escatxarrutat, que no és res més que una escudella barrejada de diversos productes de l’horta, el que dóna la temporada o el que més abunda, puguen-t’hi barrejar el què vulguem o tinguem: cols, bròquil, coliflor, porros, api, enciam, escarola, patates, i llegum, bàsicament mongetes del ganxet (la quantitat de les verdures les podem mesurar utilitzant un plat per cap no gaire ple i de mongetes amb 100 g `per a 4 persones n’hi ha prou),cubitus) o sia el sagí ranci pastat amb farina. Per últim, si n’hi havia, s’hi tirava un
d’elements càrnics, pocs ja que es feia a la zona pobre del Vallès. Si hi havia algun os de porc o
tros de gallina salats. Encara que el més habitual i característic era el saboritzant anterior als brous
concentrats (els grapat d’arròs i fideus (50 g per a 4 persones)
Aquí hem de destacar que el mot escudella prové d’un estri utilitzat a l’època medieval (com a
Aquí hem de destacar que el mot escudella prové d’un estri utilitzat a l’època medieval (com a
mínim que en tinguem constància) anomenat primerament scutella que evoluciona a escudella
RECEPTA DE CAN MAJOR:
Ingredients per a 4 pers.
Si hem de morir d’alguna cosa, que sigui d’un tip d’escudella!!!
Sabem que aquest bol, fet amb diversos materials, es fabricava, entre altres llocs, al carrer
Escudellers de Barcelona. Aquest bol que servia per a totes les menges sucoses va donar nom a un
genèric que cal afegir-hi una denominació com escudella barrejada, escudella de pagès, de Nadal,
de congre, etc.RECEPTA DE CAN MAJOR:
Ingredients per a 4 pers.
Ingredients :
6 aprox. litres d´ aigua
500 gr. de jarret de vedella
½ gallina
3 ossos de porc de la part espinada
3 ossos de vedella de la part del genoll
1 peu de porc
1 os de pernil salat
200 gr. de careta porc
1 botifarra negre
2 porros
1 ceba
2 pastanagues
1 api
3 patates
2 naps
2 xirivies
1 col
Llegums mongetes o cigrons
Galets
Elaboració :
Tallem les carn a quarts posem amb aigua freda, per que deixin anar la sang.
Rentem , pelem i tallem les verdures a talls grossos .Posem l´ olla al foc amb les carns i deixarem coure durant uns 30 minuts , seguidament incorporem les verdures, ho deixarem coure durant unes tres a quatre hores.
Pilota :
Ingredients: 100grs de carn picada de vedella / Sal i pebre
100grs de carn picada de porc / Pinyons torrats
200grs de papada picada
Pa remullat amb llet (només la molla) / 1 o 2 ous
1 all
Julivert
Elaboració :
Barregem tots el ingredients junts donant forma de pilota i la courem amb el caldo.
I com va dir en Joan Amades:
Mmmm... amb aquest fred ve molt de gust!!! M'ha encantat la recepta!!! M'apunto el fet de ficar-li pinyons a la pilota ^__^
ResponEliminaUn petonas
Sònia